Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blb automobilový

Blb automobilový je jedním z nejnebezpečnějších neotesanců, s jakými se počestný občan, v našem případě konkrétně v roli chodce, může setkat. 

Pokud není Blb automobilový přímo pánem světa, nemá k tomu příliš daleko; jeho cíle jsou extrémně důležité, nesmírně grandiózní, tuze neodkladné. Ocitnete-li se v jeho trajektorii, nejste než nepohodlným, ba obtížným hmyzem, hrozícím zamazat naleštěné sklo jeho milionového vozu. Blb automobilový si neuvědomuje, že i když on sám je ve svém vlastním vesmíru bohem, pro ostatní lidi jsou to v jejich vesmírech zase oni, kdo jsou tam bohy, nikoli on, automobilový blb. Tenhle hrubec řídí svůj kadilak stylem, který jasně říká, že každá půlvteřina, kdy ho zdržujete a on na vás se vzteklým troubením cosi posunkuje zpoza volantu, je půlvteřinou, během níž mu nejspíš někde na burze utekly miliony eur. Je to gentleman takového významu, že skutečně každý nepatrný okamžik je pohromou když ne pro celé lidstvo, pak minimálně pro něj, jeho rodinu a jeho gigantický soukromý rozpočet.

A tak místo aby Blb včas v klidu zabrzdil a nechal přejít člověka, kterého očividně nelze přehlédnout, Blb jede rychle až k chodci a skoro těsně před ním dupe na pedály a s kvílením brzd troubí jako o život a naznačuje tak podiv nad tím, kde vůbec chodec bere tu drzost vynořit se najednou z nicoty. Že by při minimálním klidném zpomalení docílil stejného efektu, totiž že by chodec tak jako tak přešel za stejnou dobu, nad tím Blb automobilový neuvažuje. Stejně tak dobíhá-li chudák chodec na červenou, ač se zrádná zelená schovala sotva před vteřinkou, Blb ho nenechá v klidu přejít, nýbrž se rozjede, prudce zabrzdí a opět pokud možno dlouze zatroubí – přičemž si myslí, že takto asi chodce dostatečně vytrestal a že tím vyrval osudu onu nebetyčně důležitou vteřinu, během níž ubožák venku snad popoběhne a jemu na burze neunikne další miliarda.

Jel jsem jednou s tehdy potenciálními pracovními kolegy (naštěstí jsem ten úděsný kšeft nakonec nevzal) kamsi na severozápad. Seděl jsem vpředu na místě spolujezdce a řidič, již beztak nesympatický mladý drzý floutek, který se snad ještě ani neholil, se ocitl v podobné situaci, jakou jsem výše popisoval. Měl bych ještě podotknout, že nemám rád a) popový marast z rádií a diskoték, b) když do melodie zpívá nahlas někdo, kdo absolutně postrádá hudební sluch, c) když se pouští tatáž muzika pořád dokola, d) když je cd poškrábané a přeskakuje, e) alba s písněmi od interpretů nahraná znovu studiovými muzikanty. V autě se pouštělo přeskakující poškrábané cd s pop-rockovými hity diskoték, dvojnásobně plytkými, protože nahranými někým jiným, a cd se hrálo pořád dokola, přičemž zezadu se ozývalo nemelodické kvílení. 

Všeliké ubohé múzy hynuly a jejich kosti se rozkládaly v rakvích z trouchnivějící esence zavražděného estetična.

Na rovném a zcela přehledném úseku před námi v dálce přecházeli muž a žena důchodového věku. Viděl jsem je několik desítek metrů dopředu, tedy natolik včas, že bych stihl efektivně zabrzdit, aniž bych vůbec musel výrazně zpomalit a přijít tak o drahocenné tisíciny vteřiny. Ne tak řidič – náš Blb automobilový. Ten začal brzdit až kousek před nimi, jal se zběsile troubit, na pána v čepici řval „dědku plesnivej“, posléze dokonce přešel do výraziva, které zde ani nebudu opakovat, a nakonec jen chabě mávnuvšímu dědovi vztekle ukázal vztyčený prostředníček a svištěl dál…

Zcela beze smyslu, bez vysvětlení, bez jakýchkoliv kritik či komentářů kohokoliv ze spolucestujících vzadu (mezi nimiž byly i dvě dámy), bez skrupulí, bez problému; jelo se vesele dál.

Netřeba dodávat, že způsob řízení tohoto řidiče samotného trpěl celou kohortou nedostatků, přičemž nepamatuji se, že by v jakékoli vesnici zpomalil pod pětasedmdesát, leda jednou, když v dálce zahlédl auto policie. Vejít mu někdo nepozorně do cesty, patrně by měl řidič za to, že to zkrátka byla chodcova vina, on přece jezdí bezchybně. Musím říci, že už dlouho jsem nebyl tak dokonale znechucen celým komplexním balíkem takového hnusu jako v případě zde popsaného Blba, jeho diskotéky (jejímž byl pánem) a vůbec celé povahy práce, na niž se mě snažili starými fintami v novém převleku nalákat. Blb automobilový je regulérní psychopat a je třeba dávat si na něj pozor. Tihle lidé si neuvědomují (a pokud ano, pak to ignorují), že to nejsou oni ani jejich auto, kdo je ohrožen, nýbrž že je to právě chodec, člověk ocitnuvší se na chvíli se svou chabou tělesnou schránkou před masivem jejich naleštěného a předraženého snobského plechu. To on je v nebezpečí, to on by měl na řidiče šeredně nadávat a gestikulovat, nikoli ten automobilový pán vesmíru, bez kterého se jistě neobejde nadcházející důležitá porada o budoucím směřování světa.

Pozor na Blba automobilového, ať už tento pračlověk řídí škodovku, bmw nebo hummer, a jestli můžete, vyhýbejte se silnicím vůbec. A mimochodem, pokud už vás nedej bože některý z těch Blbů porazí, nečekejte, že zastaví. To dřív bude v červenci sněžit.

 

PS: Ti z vás, kteří „jezdí dobře“, nechť si toto malé zamyšlení neberou osobně. Je mi jasné, že mezi chodci se také najde množství, řekněme, ne zcela vyrovnaných duší…

Autor: Pavel Jeřábek | pondělí 3.9.2018 8:17 | karma článku: 22,77 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma: 23,24 | Přečteno: 568x | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma: 27,23 | Přečteno: 925x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma: 47,43 | Přečteno: 17292x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma: 35,61 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Kam až dovede člověka ten prokletý hlad po zlatu?

Co si od toho všeho ony staré rodiny slibují? I ten nejpsychopatičtější jedinec si musí uvědomovat nevyhnutelnost důsledků svého počínání. I ta největší krátkozraká nenasytnost předpokládá...

18.6.2023 v 15:16 | Karma: 15,13 | Přečteno: 391x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1107x
Nezávislý pozorovatel šumu světa

Seznam rubrik