Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fenomén „v přepočtu“

Ta provinčnost. Pokaždé. Náš malý dvoreček. Vlastně mi přijde, že to spadá do stejného ranku jako ta naše umanutost v dabování všeho. 

Tam totiž zjevně neexistuje možnost, že by se televize pokusila zakonkurovat u mladých internetu alespoň tak, že by stvořila byť jediný kanál, kde by se ty seriály vysílaly v originálu, maximálně s titulky. Ne, to by na nás bylo příliš, my potřebujeme směřovat úsilí do komerčně osvědčených, jasných a průzračných vod, kde se nám lidi nebudou topit v cizotě, nejistotě a zmatku. Je třeba zajistit co největší pohodlí a držet si klientelu (dokud nějaká je). 

Ale zpět k tématu, ještě jsem ho neobjasnil. Pokud bych měl situaci hodnotit jakožto čerstvě příchozí bez jakýchkoli znalostí, řekl bych, že mediální úzus v naší zemi si představuje pětadevadesát procent adresátů všech informací jako absolutně nevzdělané konzumenty s velmi podprůměrnou inteligencí a věkem již dávno za zenitem. Jinak bych si totiž jen těžko dovedl vysvětlit onen fenomén „přepočtu“, který ve sféře našich masmédií tak tvrdošíjně panuje. Znáte to – jakmile se někde mluví o nějaké částce v cizí měně, ihned za ní následuje přepočet na koruny české. Jak bylo řečeno ve forbínách – přece nás nenechají tápat! Případné čtenáře se sklony ke hnidopišství ubezpečuji, že zde nemám na mysli články složitějšího charakteru, kde je jistých převodů přece jen zapotřebí, nemluvím zde o ekonomických analýzách a podobně. Taktéž se mi nejedná o jakési exotické, až tajemné měny, o nichž toho krom odborníků nikdo mnoho neví (respektive se o ně nijak nezajímá). Ne, mám na mysli ty klasické, ohrané písničky s názvem euro, libra nebo dolar. 

Zdá se mi prakticky nabíledni, že vedle úsilí zaujmout posluchače z hlediska informace jako takové je jedním z důvodů existence fenoménu „přepočtu“ taková ta bulvární snaha vyvolat pokud možno co největší kontroverzi, i když na minimálním prostoru, omezeném zde banalitou daného sdělení. O čem mluvím? Vedle dalších věcí je přece záhodno vyvolávat v lidech závist nebo třeba rozhořčení. Oni si tu stanici pak naladí znovu. Na tomto principu ostatně funguje bulvár. A tak k čemu bude, když někomu řeknete, že americký poslanec X probendil 70.000 dolarů na vybavení kanceláře či auta, což tady u nás průměrnému konzumentovi tolik neřekne, když přitom můžete cifru jednoduše převést a zabrnkat na posluchačovy hlubší, podvědomé struny s tím, že se jedná v přepočtu o více než půldruhého miliónu korun? Takové sdělení je pro našince přece daleko přínosnější než nějaké částky v dolarech nebo bůhvíčem, které lidem nejsou blízké (když už tedy ad hoc přistoupíme na myšlenku, že se neobejdeme bez informace o tom, jak si nějaký druhořadý politik na opačné straně zeměkoule zase trošku nakradl). My si to přece potřebujeme vztáhnout na svůj život, na svoje platby, daně, složenky, pivo a tak dále. 

Tabloidní posilování skandálnosti, kontroverze a závisti jede už automaticky. Jedna věc jsou pak zprávy o kradení veřejných činitelů, záležitostí jinou jsou ovšem běžné finanční pohyby v rámci legálního trhu. Onoho přepočtu se nám dostává třeba i v případě zpráv o běžných, světských záležitostech, například jaké si která zahraniční hvězda koupila auto nebo kolik ji stálo oblečení. Úplně vidím ty šéfredaktory a editory hřadující nad svými zaměstnanci a hrozící pekelným trestem, kdyby náhodou některý z autorů opomněl uvést onen tolik potřebný přepočet třeba i v případě zprávy o tom, že někdo vyhrál v loterii milión euro.

Autoři i adresáti však často ignorují jednu velmi podstatnou okolnost, a sice že k tomu, aby člověku tato částka „v přepočtu“ jako informace k něčemu byla, musel by také mít povědomí o množství dalších ekonomických reálií dané země. Budu teď trochu lovit v paměti, ale když jsem kdysi žil v Anglii, stála mě krabička cigaret kolem pěti liber. Hrůza, řekl by snad v té době našinec, to tenkrát bylo kolem dvou set korun! (Už je to dlouho a kurz byl úplně jiný, což platí i pro současné ceny cigaret u nás.) Jenže k této informaci by bylo bývalo záhodno připojit i to, že minimální mzda na hodinu se tenkrát pohybovala zhruba ve stejné výši – a rázem se dostáváme k úplně jiným kalkulacím. 

Navrhoval bych tedy následující model: až příště v médiích poběží zpráva o tom, kolik tisíc zase kdo v zahraničí vyhrál v nějaké soutěži, připojme k tomu automaticky položku s minimální mzdou, průměrnou cenou nájmů, energií, pohonných hmot a dalších důležitých údajů dané země, aby si člověk mohl udělat skutečný obrázek; to vše samozřejmě včetně všech příslušných přepočtů. 
Přece bychom nechtěli ctěné čtenáře, diváky a posluchače o nic připravit či je snad mást neúplnými informacemi, nebo ano? 

Autor: Pavel Jeřábek | pondělí 10.9.2018 15:41 | karma článku: 7,25 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma: 23,24 | Přečteno: 566x | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma: 27,23 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma: 47,43 | Přečteno: 17289x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma: 35,61 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Kam až dovede člověka ten prokletý hlad po zlatu?

Co si od toho všeho ony staré rodiny slibují? I ten nejpsychopatičtější jedinec si musí uvědomovat nevyhnutelnost důsledků svého počínání. I ta největší krátkozraká nenasytnost předpokládá...

18.6.2023 v 15:16 | Karma: 15,13 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1107x
Nezávislý pozorovatel šumu světa

Seznam rubrik