Nenechte se otrávit

8. 11. 2021 10:39:03
Budou na vás plivat jed a dštít síru, že jste sobci. Posmívat se vám, že jste blázni. Neklesejte na duchu, vydržte. Za pár let se vyjeví, že král byl celou dobu nahý.

Žijeme nyní v době, kdy se lež, manipulace a propaganda staly denním chlebem, který je nám do chřtánu cpán natolik repetitivně a podporován z tolika stran, že ho jakožto společnost v podstatě nekriticky akceptujeme. Nakonec celý systém vlastně stojí proti nám. O manipulaci pomocí strachu věděli své různí filutové již před desítkami, stovkami, ba tisíci let. Göring jednou řekl, že stačí lidi vyděsit a ty ostatní nařknout z nedostatku proaktivnosti, čímž spořádané občany vystavují nebezpečí – a je vymalováno, bez ohledu na to, jaký oficiální režim v dané zemi panuje.
Ostatně v systému, který nejen že je vykolejený, nýbrž je přímo postaven na hlavu, není takováto manipulace nic obtížného. Líbí se mi tenhle citát od jakéhosi M. Ellnera:
„Jen se na nás podívejte. Všechno je obráceně, všechno je postaveno na hlavu. Doktoři ničí zdraví, právníci ničí spravedlnost, univerzity ničí vědění, psychiatři ničí mysl, vědci ničí pravdu, hlavní média ničí informace, náboženství ničí duchovno a vlády ničí svobodu.“
Zdá se vám to přehnané? Mně ne.

Už jsem někde psal o tom, že současný covidový nešvar a související rozdělování společnosti se týkají mimo jiných jak psychologie, tak obecně antropologie. Krátce řečeno, jednak je zde ego, pro něž by bylo nahlédnutí vlastní omylnosti krajně nepříjemné, oslabující. (Nemůžete po rigidně založeném člověku chtít, aby se – zejména ve vyšším věku – najednou postavil před zrcadlo, provedl hlubokou, kritickou analýzu a začal všechno stavět znovu od základů. To by se vám vysmál. Za jakékoli generalizace se omlouvám, není to tak myšleno.) Druhá věc je, že člověk jakožto tvor společenský byl vždycky rád součástí nějakého většího celku, skupiny, davu, s nímž sdílí hodnoty, postoje, názory – v takovémto společenství se cítí dobře... a bezpečně. Přičemž právě strach je tím nejpodstatnějším, nejspolehlivějším nástrojem nekalých úmyslů, to víme už dlouho.

Ono to takhle bylo vždycky. Dav s klacky, vidlemi a lucernami, jemuž bylo něco nalháno a jehož součástí vy odmítáte být. Davová psychóza. Ne, tyhle mé postřehy nejsou žádným mesiášským syndromem, žádným pojďte s námi a budete spaseni, protože jedině my máme pravdu. To by byl stejný fanatismus jako ten, který teď leckdy vidím na oné druhé straně. A ano, už je to tak – dopustili jsme to co vždycky, tedy nechali jsme se rozdělit a poštvat proti sobě – a máme tu strany. Dneska i tak nějak funkčně, sociálně, hmatatelně v praxi. Ohrané taktiky, bohužel stále zabírající. Do toho práskačství a ostrakizace vyčuhujících, jako kdybychom se rovnýma nohama vraceli do hluboké minulosti. A když je celek rozdělen do vzájemně zápasících stran, není zde vždy nějaká entita, která z toho těží? Koneckonců někdo ten celek rozdělit musel, ne? Bylo by dobré o tom přemýšlet.

Ale co jsem chtěl říct především: Nenechte se otrávit. Pravda má tu vlastnost, že dříve nebo později prostě vyplave na povrch, stejně jako každý diktátorský režim musí dříve nebo později skončit. Že jste se kvůli názorovým rozdílům rozešli s nějakými přáteli? No a co, aspoň se ukázala skutečná síla onoho pouta. Jednou to třeba pochopí – a pokud ne, je to jejich cesta, ne vaše. Že kvůli tomu nemůžete do nějaké hospody? Tak si vyberte jinou, případně si určitě poradíte jinak. (A nemusím doufám zdůrazňovat, že zastávám svobodu názoru, čili každý ať se nechá očkovat třeba na měsíční bázi, když chce; dále že u rizikových skupin je to pochopitelné a možná jim to i pomůže; a do třetice že někteří lidé zkrátka příliš neměli na výběr z důvodu typu jejich zaměstnání, cestování a podobně. V žádném případě neházím všechny do jednoho pytle, mám zde na mysli spíše „militantněji“ zaměřené jedince, kteří svou ignorancí tenhle systém zla podporují. Každopádně stejnou svobodu, jakou popisuju výše, pak musím vyžadovat i v jejich přístupu. A že bych jako neočkovaný někoho ohrožoval, je blábol dnes už objektivně přemýšlejícímu člověku zcela zřejmý. Od domovů důchodců a jednotek intenzivní péče se tak jako tak držím dál.)
A třeba to už nebude trvat zase tak dlouho. Jsou sice prognózy mluvící ještě o několika letech, ale když se člověk podívá kolem (a to nechávám stranou jiné země, kde jsou vakcíny a opatření na bázi skutečně pouhého doporučení, bez jakéhokoli nátlaku, který se v tak nepřípustné míře děje u nás), je vidět, jak se ta vakcinační agenda začíná pomalu hroutit. Vždyť jim to ani pořádně nefunguje, a občas už to dokonce prosakuje i do masmédií.

Je dobré podívat se na to následovně: Tihle lidé, nazvěme je ad hoc „oponenti“, se sebou na nějaké úrovni vědomí – nebo možná spíše podvědomí – uzavřeli jistou dohodu. Ta dohoda říká, že každý den se vzdají dalšího a dalšího kousíčku svobody výměnou za zdání, za iluzi jakéhosi bezpečí. Na to má samozřejmě každý právo (akorát jiná věc je, když tento postoj vynucuje i na ostatních, že ano), nicméně vy svým pravdu ctícím přístupem, svým každodenním odmítáním podvolit se šílenství systému, těmto oponentům neustále připomínáte jejich slabé místo, jejich selhání – protože věřím tomu, že na určité hluboké úrovni si i oni uvědomují, že celá ta věc strašlivě smrdí. A v tu ránu jsme zpátky u zmiňované psychologie a antropologie. Narušujete jim onen falešný pocit bezpečí a souznění s davem. Musí pak logicky přijít výsměch a někdy i agrese (obojí je maskou strachu).
Když si vezmu, co se na lidi bez internetu a jazykových znalostí (protože to, co je ohledně celé té patálie zatím k dispozici v češtině, je pouze špička ledovce) každý den řítí z televize či rádia, naprosto chápu takové ty záležitosti jako nedávné video na internetu, kde musel pilot vyvést z letadla ženu, která ztropila scénu kvůli tomu, že tam nějaký pán neměl nasazený respirátor (astmatik, měl výjimku). Ostatně mám dojem, že jsem někdy loni četl zprávu o tom, jak snad kdesi po Brně (?) jezdilo auto, z něhož parta mladíků stříkala barvu na lidi, kteří neměli venku správně či vůbec nasazenou roušku... Byl jsem v lokálních novinách svědkem práskačství fotoreportéra v situaci, kdy si někdo po několikaměsíční uzávěře chtěl pokoutně koupit boty ve vietnamském krámku. Nedávno jsem si na jednom fóru velmi stručně postěžoval na obecnou cenzuru. Odezva na sebe nenechala dlouho čekat, a než byl příspěvek smazán, bylo mi řečeno, že si mám „obalit router alobalem, jinak mě podle IP adresy najdou a násilím naočkují“. Rozumíte, až takhle daleko ono vymývání mozků zašlo – v podstatě mi odpověděl robot. Dokonale vycvičený občan, kterého si v jiné realitě a jiné době opravdu dokážu představit s těmi vidlemi a lucernou, jak mi v čele davu buší na dveře (třeba kdybych měl jinou barvu kůže).

Oponenti, takzvaní spořádaní občané, na vás v rámci podvědomého stockholmského syndromu budou křičet – například co si to dovolujete, používat přirovnání typu „žlutá hvězda“ či „apartheid“. Odmítnou chápat, že se jedná o hyperbolu, kterou poukazujete na cosi důležitého, co na rozdíl od nich dokážete už teď, i bez časového odstupu vnímat, protože je to nabíledni. Budou tvrdit, že tím znevažujete určité skupiny lidí, události atd. atp. Nic jim nevysvětlujte, nemá to smysl.

Jim je jedno, že v současnosti nějakých 30–40 % lidí ležících v nemocnici „s Covidem“ jsou očkovaní (přičemž některé statistiky do neočkovaných prý započítávají i lidi s jednou dávkou vakcíny – čili ti, kdo si tu věc nechali vpíchnout už někdy na jaře, by podle této dnešní logiky byli tehdy klasifikováni jako neočkovaní). Dnes a denně je jim v médiích do úmoru opakováno cosi o nějaké „tečce“, a tento rozpor jim prostě vrásky nedělá, nebo si jej nechtějí připouštět. Jejich věc, samozřejmě.
Nebo ta nedávno napříč médii uváděná „epidemie neočkovaných“, jak prohlásil jeden z končících aparátčíků. Že je to otevřená lež, mnohým zjevně nevadí.

Je jim jedno, že lidé loni poukazující na nebezpečí vzniku „Covid pasů“ byli označováni za blázny (konspirační teoretiky, dezinformátory), a přitom se tento koncept za několik málo měsíců obrátil v realitu, na což jsme mimochodem byli nějakou dobu v médiích patřičně připravováni. Zpětná vazba, sebereflexe nula.

Je jim jedno, že v době před vakcínami politici – už takto naprosto nedůvěryhodní kšeftaři a gauneři – kázali vodu, zatímco sami pili víno, a viru se zjevně nebáli, chodili bez roušek a podobně. A později dokonce jeden z nejbohatších mužů země ani nenechal svou dceru očkovat. Přitom politici by jistě byli ti první, kdo by po podobných látkách sáhl, a ještě by se prali, kdo by to měl přednostněji. Člověk by si řekl, jak je tohle možné – že by ti papaláši věděli něco, co veřejnost ne? Řekněte mi, není tohle samo o sobě krajně podezřelý, do očí bijící, donebevolající rozpor? Neměli bychom se i nad tímto zamyslet? Dává to smysl? Kdepak, ona „šlechta“ jistě bude nějak omluvena.

Je jim jedno, že ačkoli oni po vás neustále požadují zdroje, sami jsou většinou schopni toliko papouškování mainstreamu a vlastních sociálních bublin, čímž jejich „kritické myšlení“ končí.

Je jim jedno, že ani odborníci a skuteční experti se ve věci Covidu, vakcinace, testování a všeho kolem neshodují – a přesto je v masmédiích v poměru možná 95 % prostor poskytován pouze tzv. expertům – a často pořád těm samým –, kteří podporují všudypřítomnou oficiální agendu. To už musí být, když se tam objeví (aby se neřeklo) i někdo z jiného tábora. Tohle jsou nezávislá, objektivní média? Presstitutky je výraz, který mě maně napadá. Ne, tohle nejeví mnoho známek skutečné demokracie.

Je jim jedno, že v médiích běží od rána do večera propaganda, kde jsou například v rámci reklam (viz rádio) doslova zesměšňováni lidé, kteří si nenechali do svého organismu onu experimentální vakcínu od korporátních gigantů vpíchnout (pročež pak nemohou kamsi cestovat, protože o to jde přece vakcinaci především, že ano). Nevěřil bych, že se něčeho takového v téhle zemi dožiju. Ale děje se to právě teď. O kvantech vzájemně si protiřečících opatření a hromadě nesmyslů nemluvě, stejně jako o tom, jak nikoho nezaráží, že výrobci dávají od odpovědnosti ruce pryč. Není to zvláštní?

Je jim jedno, že na internetu bují gigantická cenzura – pravda, týká se to zdrojů spíše zahraničních, čili našinec bez angličtiny se o tom prakticky nedozví. Nemůžu si pomoct, ale nějak si nedovedu vybavit, kdy naposled v historii lidstva byla cenzura pozitivní záležitostí a vedla k něčemu dobrému – vy ano? Ale ani tohle oponenty nezaráží, jistě se nějaká omluva najde.
Každý nechť si provede následující pěkné doplňovací cvičení: „Cenzura byla vždycky nástrojem zla, ale tentokrát je tomu poprvé v historii jinak, neboť ......... [doplňte si v libovolné délce].“

Budou nás samozřejmě házet do jednoho pytle. Každý jsme trochu jiný, ačkoli jsme vlastně stejní. Já si třeba tu roušku (vlastně protiprachový respirátor třídy FFP2, abychom byli přesní!) v autobusu nasadím. Ne snad proto, že bych si myslel, že by to v globálu cokoli měnilo – tak nějak asi tušíme, že je to celé v podstatě nesmysl (výjimkou teď budiž starobince, nemocnice apod.). Já si ho nasadím čistě proto, jelikož nemám rád konfrontace, zejména s cizími lidmi. Kdybych náustek neměl, musel bych být neustále – byť podvědomě – připraven na konflikt. Na to, že mě někdo z něčeho osočí. Že budu muset odpovídat, předkládat argumenty (samozřejmě zbytečně), čelit nařčení... A to mi za to nestojí. Hádka může být za některých okolností pročišťující, ale jinak ji považuju za znak střetu nedospělých osobností, neschopnosti skutečné komunikace, empatie. Ne že bych byl bůhvíjak nad tím, ale aspoň o tom vím, a můžu na tom tedy pracovat. Werich řekl: Jestliže se člověk hádá s blbcem víc jak půl minuty, hádají se už dva blbci.

Bude to stejně zábava, až se na tuhle dobu ohlédneme za pět, deset, dvacet let. Na celé to covidové šílenství aneb sem bez očkování nesmíte či pane, nasaďte si laskavě respirátor. Tedy samozřejmě za předpokladu, že tehdy už snad budeme mít lepší schopnost kritického uvažování, protože zatím v tom zjevně dost zaostáváme.

Já jenom doufám, že to rychlokvašené svinstvo, které zblblí rodiče nechávají do svých zcela zdravých dětí píchat rychlostí, že by i Mengele záviděl, nebude mít na tyto nebohé nastupující generace příliš zlý vliv.

Ale jak říkám, neklesejme na duchu. Zpohodlnělí prskalové zkrátka ještě nedošli úrovně, kde je třeba převzít odpovědnost do vlastních rukou – což mimo jiné znamená začít skutečně uvažovat. Pak se člověk někdy musí postavit k věcem čelem. Vyjít z komfortní zóny. Nahlédnout konfirmační zkreslení. Měnit názory. Někdy i činit rozhodnutí. A hlavně vyrovnávat poměr ega a toho druhého, řekněme tomu srdce, duše, je to jedno. Je-li tahle hladina v pořádku, není čeho se bát. Uznám vlastní omyl, poučím se, otevřu mysl, a tím pádem jsem schopen přijímat nové podněty. Vlastně se tomu taky říká evoluce.

Autor: Pavel Jeřábek | pondělí 8.11.2021 10:39 | karma článku: 32.89 | přečteno: 1064x

Další články blogera

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 550 | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma článku: 26.99 | Přečteno: 918 | Diskuse

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma článku: 47.43 | Přečteno: 17283 | Diskuse

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma článku: 35.61 | Přečteno: 1430 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.79 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1109

Nezávislý pozorovatel šumu světa

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...