Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příkladná ukázka manipulace veřejností na TN.cz

Aneb jak lidi „legálně“ programovat. Tentokrát se nejedná o politiku, nýbrž zemětřesení (v Turecku).

Ve feedu mobilu na mě dnes vybafl tři dny starý článek z TN.cz (což je web, na který bych jinak normálně nezabloudil). Nadpis mě zaujal – však byl taky patřičně podán, viz níže –, a tak jsem na něj klikl… totiž, co jsem to vlastně na chytrém telefonu provedl? Dotknul se ho? 

Rád bych na tomto článku jakéhosi Lukáše Skládala předvedl způsob, jakým masmédia běžně manipulují veřejností, a to od zdánlivých maličkostí pochopitelně až po záležitosti zcela zásadní povahy. 

a) Začněme nadpisem: „Vědec předpověděl zemětřesení v Turecku. Nepřišlo ze Země, tvrdí“
Nepřišlo ze Země bych ještě akceptoval ve smyslu snažíme se zaujmout, tato formulace zní exoticky, ne-li kontroverzně (Mimozemšťané? Nebo snad něco jiného? Wow!), a lidé tedy… kliknou. Budiž, ačkoli už zde úplně čistá hra samozřejmě neprobíhá. 
Mimochodem, když už jsme u toho slovesa tvrdí – všimli jste si, jak se v médiích (a zejména pak v titulcích) šikovně používá? Pakliže už se do těchto zdrojů vůbec dostane někdo s názorem zcela nezapadajícím do obvyklého mainstreamového narativu – s názorem, jenž se šéfům mediálních domů s předepsanými notami nemusí líbit –, následuje obligátní tvrdí. Zatímco navazující komentář vybraného, prolustrovaného „protivníka“ už je ověnčen neutrálními, střízlivými a jaksi důvěryhodnějšími výrazy typu říká, vyjádřil se a podobně. Náhoda? Těžko. 
Nicméně záměr se povedl a já článek otevřel.

b) Nizozemský vědec Frank Hoogerbeets, jehož prohlášení se článek týká, je členem výzkumného institutu zabývajícího se geometrií sluneční soustavy. Do detailů není třeba zacházet a o tomto výzkumníkovi toho není mnoho známo. Nicméně podstatou celé věci je, že pondělní turecké zemětřesení včetně dozvuků tento výzkumník s třídenním předstihem veřejně předpověděl (a podložil schématem), přičemž svou predikci odvozuje od korelace seizmických aktivit a meziplanetární geometrie. 
Nechci zde zacházet do podrobností, koneckonců nikdo z nás tomu příliš nerozumí; podotkněme snad jenom, že geometrie a fyzikální zákony platí v celém „známém“ vesmíru a například o vlivu Měsíce na naše vodstvo dnes již všichni víme. 

To ale nevyprávějte majitelům té en cé zet. V první řadě si všimněte, že nejprve je onen výzkumník označován za vědce. Později je ale jakoby stavěn do opozice se skutečnými seismology. Opakuji, o Nizozemci jsem toho příliš nenalezl a je možné, že nemá v oboru nějaké důkladné univerzitní vzdělání, nicméně domníval bych se, že pokud někdo pracuje pro jakýsi meteorologický institut, nebude to asi úplný žabař, na nějž bude ředitel plýtvat penězi (a nechá ho jakkoli veřejně plácat a ohrožovat tak třeba pověst). V tomto textu mi každopádně jde o princip, čemuž ovšem stejně ne každý bude chtít rozumět, a kdo chce psa bíti, hůl si vždy najde. Prosím. 

Je tedy pochopitelné, že Hoogerbeetsův směr uvažování se značně vymyká leckdy zkostnatělým postupům obce vědecké, pro některé zkratkovitě uvažující možná dokonce rovnou zavání jakousi astrologií (na TN.cz o kousek níže ovšem najdete horoskopy), a tak je třeba vyčnívajícího i s jeho názory pěkně srazit zase zpátky do davu. A s tím souvisí další bod, který má přesah prakticky do jakékoli masmediálně zpracovávané tematiky. 

c) Vyčnívající pohled je třeba zasypat protinázory těch správných odborníků, a co je důležité, tyto výroky (nebo alespoň jeden) uvést na konec, aby to bylo to poslední, co si čtenář přečte, a tedy odnese. To je samozřejmě známá psychologická finta. U jakýchkoli článků obdobného principu to v těchto zdrojích nikdy není naopak. Kdyby se tam alespoň střídavě uváděly protichůdné příklady – jenomže tak to bohužel nikdy nechodí. Nizozemcův postoj je rozstřílen pro jistotu hned několika odborníky, ať už názorem jeho krajana nebo tradičně i pomocí vhodného zástupce české obce vědecké – a tím článek končí. 
Dlužno podotknout, že jako přes kopírák o tom referují i některé zahraniční weby, které nezapomenou uvést, že postoje, jaké má nizozemský výzkumník, byly „vyvráceny“, ačkoli už nějak není uvedeno jak a kým. 
Poslední věta těchto článků pak samozřejmě říká, že jím popisované zákonitosti zkrátka nemají na seismologické záležitosti žádný vliv. 

Ne, nepište mi prosím nic o geologii – jde mi čistě o princip. Ona by ta kritika koneckonců mohla být správná a celá věc by pro mě za mě klidně mohla být hoax. Na druhou stranu, ta antropocentrická arogance, kdy si myslíme, že vládneme celému všehomíru a také mu sakumprásk rozumíme, ačkoli jsme zde asi tak tisícinu vteřiny, zatím jsme byli sotva na vlastním měsíci (tedy Měsíci) a dennodenně jsme svědky toho, že co platilo včera, je dnes už jinak… tato sebestřednost člověka je opravdu zjevně nehynoucí. A pořád platí, že tento nizozemský vědec na rozdíl od všech těch kritiků ono zemětřesení předpověděl, a dokonce se nebál jít s tím na veřejnost. Stejný vzorec se ostatně opakuje vždy – člověk přijde s něčím novým a po překonání úvodní ignorace přichází jako první veřejná fáze výsměch. Nezřídka je pak ovšem daná záležitost postupně přijata jako fakt. 

Každopádně i kdyby to celé bylo pouze jakési veřejné zábavné číslo, na principu, který na tomto článku demonstruji, to nemění zhola nic; totéž v bledě modrém jsem v médiích viděl už tisíckrát. 
Ta manipulace, jakou se ustavičně a nenápadně „naivnímu“ adresátovi podsouvá, co si má myslet a naopak jakým směrem se myšlenkově raději vůbec neubírat. 
Ta arogance předpokládající, že většina lidí je natolik hloupá, že si této ostentativní nekalé hry nevšimne a bude ji denně konzumovat po hrstech. (Tedy ne že by se jich mnoho nenašlo, že.) 
Ta naprostá absence páteře a rezignace na opravdovost, zvídavost, investigativnost, hloubku a… krátce řečeno, pravdu. 

Všimněte si, že kdykoli, pokud už se v masmédiích něco vybočujícího z běžného narativu objeví (zejména něco s potenciálem naznačování nebezpečných myšlenkových proudů nebo obecně samostatného, kritického uvažování), vždy je to zcela dezinfikováno, sterilizováno a bezpodmínečně obaleno klasickými škatulkami. Například v případě libovolného anomálního jevu je takovýto odlišný názor vždycky, ale vždycky uveden frází „Příznivci konspiračních teorií věří, že…“.
Jinými slovy, ano, klidně si myslete, co chcete, ale smiřte se tím pádem s tím, že patříte do té a té škatulky. A on si to pak čtenář – byť pouze podvědomě – vlastně předem rovnou zakáže. Tak je to správné, pořádek musí být. 

Čili je mi opravdu jedno, jestli to zemětřesení způsobil Měsíc a planetární geometrie, nebo pozemská seismická aktivita, nebo pro mě za mě Miloš Zeman. Co mi ovšem jedno není, je skutečnost, že mnoho lidí zjevně stále ještě nedošlo k poznání, že žádná nesvoboda nepřichází přes noc, a ačkoli si různí naprogramovaní bioroboti mohou ze schopnosti skutečného, samostatného uvažování dělat legraci, stále platí, že je třeba uvědomovat si, kam touto postupnou debilizací směřujeme. 

Je námi manipulováno, přátelé. Postupně, pozvolna, poznenáhlu, ale všude a od rána do večera. Na tu černou magii jsme si natolik zvykli, že už ji prakticky ani nevnímáme. A přitom to vůbec není nezbytné, a koneckonců jsou to pouze záchvěvy jistých konců, které zase nevyhnutelně musejí uvolňovat prostor jistým začátkům. 
A na rozdíl od textu výše, tuto poslední větu už nebudu psát horkou jehlou: 

Aby teoreticky bylo možno nějaký problém v budoucnu vyřešit, je třeba nejprve si vůbec uvědomit jeho existenci. 

Autor: Pavel Jeřábek | pátek 10.2.2023 13:52 | karma článku: 27,57 | přečteno: 1238x
  • Další články autora

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma: 23,24 | Přečteno: 570x | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma: 27,24 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma: 47,43 | Přečteno: 17293x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma: 35,61 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Kam až dovede člověka ten prokletý hlad po zlatu?

Co si od toho všeho ony staré rodiny slibují? I ten nejpsychopatičtější jedinec si musí uvědomovat nevyhnutelnost důsledků svého počínání. I ta největší krátkozraká nenasytnost předpokládá...

18.6.2023 v 15:16 | Karma: 15,13 | Přečteno: 391x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1107x
Nezávislý pozorovatel šumu světa

Seznam rubrik