Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starší mileniálové

Docela dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomil, jak obrovskou výhodu tahle specifická generační skupina má. Jistý celospolečenský předěl, jehož tato generace byla svědkem, je totiž v historii lidstva naprosto bezprecedentní.

Když jsem byl mladší, přával jsem si, abych se byl narodil nejen jinde, ale i jindy. Jednak tedy například jaksi romanticky ve starém Egyptě, ale i trochu historicky blíže a „dostupněji“ třeba v Americe nebo Anglii padesátých let, abych jako dospívající zažil éru Hippies a vůbec nasál celou tu kulturu, od Stounů a JFK až po dobu osmdesátek, kdy bych byl už jako třicátník svědkem padání zdí i jiných bariér. 

Později – a zejména poslední dobou – jsem ovšem došel k tomu, že jsem jednak rád, že jsem se narodil zrovna zde, ale především že jsem se narodil ve správnou dobu. 

Ve zkratce: tzv. mileniálové se také nazývají Generace Y a jsou to lidé narození zhruba v letech 1981–1996, někdy se uvádí také 1980–2000. Existuje i jisté oddělení jedné podskupiny s názvem „xeniálové“, což je sloučenina Generace X (u nás tzv. „Husákovy děti“) a právě mileniálů. Dalo by se tedy říci, že toto označení se kryje s něčím, co se nazývá „starší mileniálové“. Toto dělení má smysl, protože mileniálové pokrývají docela velký časový úsek, během něhož se toho mnoho změnilo – a právě to je předmětem mého krátkého pojednání. Ještě dodám, že v naší zemi je mileniálů kolem 2 miliónů, tedy zastupují nějakých 20 % populace. 
Nebudu zde shrnovat typické „rysy“ a společenské ikony jednotlivých generací; prací na toto téma existují přehršle a minimálně určité shrnující nákresy bych čtenáři jistě doporučil. Na konci článku je několik odkazů pro základní přehled. 

Co že je tedy na starších mileniálech tak zvláštního? Jestli lze o nějaké generaci (či její specifické části) říci, že se její zástupci narodili v pravý čas, pak jsou to právě ti, jež jsou předmětem tohoto textu. A řekl bych možná trochu „čechocentricky“, že se narodili i na pravém místě, protože koneckonců jsme s trochou nadsázky ve středu Evropy jak geografickém, tak jaksi kulturně-mentálním a teoreticky i geopolitickém, ačkoli si na nás často snaží smlsnout mocnosti tu východní, tu západní. Bez ohledu na to, že někteří ze západu nás považují za zemi východní a naopak, řekl bych, že ať se na to díváme jakkoli, jsme tak nějak správně uprostřed, což považuji za nejlepší z možných stavů (bez ohledu na to, že člověk může půlku života strávit v úplně jiné zemi). 
Ale zpět k časovému aspektu. Klíčovou roli u starších mileniálů totiž hraje fakt, v jakém chronologickém postavení se nacházejí vůči příchodu informačních technologií. A to je právě jejich obrovskou výhodou, jakou neměl nikdo před nimi a nebude mít už ani po nich. 

O čem mluvím? Asi netřeba zdlouhavě popisovat, co přinesl internet (později posilněn tzv. chytrými technologiemi), ať už z hlediska získávání informací nebo rozšiřování kulturních obzorů. Dříve jsme byli odkázáni na noviny a několik málo televizních kanálů, a z toho plynoucí minimum selektovaných informací. Filmy existovaly jedině s dabingem, a co nebylo v televizi, jako by neexistovalo (zato co tam bylo, znali všichni). Chodilo se do knihoven a mladí lidé více četli (mimochodem: ne, tento článek není žádná nostalgie či syndrom zlatého věku). Internet ale změnil všechno – široké možnosti získávání informací a třeba i online výuky angličtiny otevřely informační a kulturní pokladnice z celého světa a rychlost komunikace se znásobila přímo exponenciálně, asi jako kdyby dosud pomalý, téměř ochrnutý mozek najednou dostal jakýsi impulz a buňky či neurony začaly spolupracovat bezprecedentní rychlostí. Chvilku nato ještě k tomu přišly chytré technologie, které způsobily, že místo několikahodinového čekání na stáhnutí jednoho hanbatého obrázku na počítači doma v pokoji dneska můžete přes mobilní telefon živě přenášet koncert nebo třeba okamžitě s milióny lidí sdílet kvalitní fotku z pouličních nepokojů (kolik takových případů „George Floyd“ se asi muselo udát před příchodem chytrých telefonů?). 
Každá mince ovšem má dvě strany. Vzhledem k turbulentnímu vývoji technologií a proměnám komunikace, zostřující se geopolitice a souvisejícímu utahování opasků zde máme nebývalou rozvodovost, časté přetrhávání osobních pout a virtualizaci vztahů; mladší ročníky jsou asociálnější, mizí hloubka a přibývá povrchnost, nesoustředěnost a možná určitá stádnost. Nemusím snad podotýkat, že ve článku zabývajícím se generacemi se jistému zobecňování pochopitelně nelze vyhnout. 

A zde si právě můžeme uvědomit onu nesmírnou výhodu, jakou starší mileniálové mají. Krátce řečeno: narodili se totiž přesně v té době, aby na jednu stranu ještě stihli vyrůst bez internetu a souvisejících technologií, ale zároveň jsou ještě natolik mladí, aby mu rozuměli a dokázali s ním výborně pracovat. Což hraje roli v chápání svých obousměrně sousedících generací. V praxi tedy na jednu stranu ještě vědí, jaké to bylo, sledovat Magion, Vegu a Večerníček, na stranu druhou rozumějí internetovým memům, umějí to se sociálními médii a z větší části rozumějí slangu dnešních Zetkařů (narození cca 1997–2012), ne-li i Alf (nejmladší). 
Vědí, jaké to je, když jste museli sehnat drobné, najít nejbližší telefonní budku, probojovat se rozhovorem s rodičem kýžené partnerky či partnera a poté se pokoušet o jakousi kratší komunikaci, jelikož peníze brzy dojdou a onen rodič se beztak nejspíš poflakuje někde po pokoji poblíž telefonující lásky, takže rozhovor je velmi omezen. Na druhou stranu starší mileniálové umějí bleskurychle komunikovat přes různé messengery, znají Instagram a používají internetové bankovnictví, přičemž to všechno mají v zadní kapse kalhot. 
Vědí, jaká byla v devadesátkovém Československu hudební atmosféra, jaké hadry se nosily na koncerty, jak se muzikanti i fanoušci chtěli podobat západním vzorům, jak bylo všechno hluboké, opravdové, nadějné a tehdejší zážitky si člověk pamatoval celý život a dlouho o nich vyprávěl, neboť tehdy vznikaly legendy. Na druhou stranu mají přehled o přehršli současných nových kapel, umějí si libovolnou muziku najít přes služby typu Spotify, díky různým sociálním skupinám okamžitě vědí, s kým se daný interpret před chvilkou objevil na veřejnosti, a někteří z nich mají na uších téměř nepřetržitě bezdrátová sluchátka napojená na telefon. 
Vědí, jaké to bylo, vyrůstat s omezenými prostředky a vážit si všech těch her a hraček, které před revolucí i po ní měla spousta z nás. Jaké to bylo, kšeftovat ve škole s figurkami nebo později třeba kartičkami. Na druhou stranu dnes dokáží během pěti minut objednat dvoumetrovou televizi či zájezd na Mauricius nebo nakoupit akcie. 
Zírají někdy trochu rozladěně na to, že zatímco oni si museli nasmlouvat hypotéky, generace jejich dětí denně bohatne z internetových videí, v nichž rozbalují krabice s objednaným zbožím a u toho je sledují statisíce lidí. 

Dalo by se dlouho pokračovat. Zjednodušeně řečeno (říkal jsem, že generalizaci se vyhnout nelze), generaci X tyto záležitosti přece jenom zastihly až v o něco pozdějším věku, takže už zde existuje jistý posun, zatímco mileniálové mladší a zejména generace Z už s těmito technologiemi odmalička vyrůstali, a tedy zase neznají (a leckteří si možná ani nedovedou představit), jaké to bylo před tím – a čím mladší lidé, tím větší generační rozdíly nyní vznikají. Internet a související technologie jsou totiž naprosto bezprecedentní v rychlosti vývoje šíření informací, a tedy posunu vnímání reality. Ani vynález elektřiny, ba ani vynález knihtisku nepřinesl příslušné velké změny v tak krátkém časovém úseku, jak to provedly zmiňované technologie. Že na to každý není stavěn, případně na to nebyl připraven, je samozřejmě neoddělitelnou součástí tohoto vývoje – a taky je to znát. 

Lze už tedy pouze konstatovat, jaká to je obrovská výhoda, když se zástupce takto parádně načasované generace narodí v pupíku Evropy, aby jednak viděl a zažil všechno pěkně z obou stran a mohl báječně porovnávat a chápat, a jednak aby nebyl příliš vržen do žádného z extrémních vichrů okolních behemotů, a mohl tak prostor příjemně a potřebně ladit a balancovat. 
Přátelé, každá generace má pochopitelně své výhody (i nevýhody). Být ale právě starším mileniálem právě v České republice, to je teprve terno! 

Tak trochu úsměvu do toho blivajzu kolem, ať už je vám kolik chce. Bude to dobré. 

https://i.pinimg.com/originals/b2/bb/eb/b2bbeb2625f79d922ea85a9c5e5dc099.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Generation_timeline.svg/768px-Generation_timeline.svg.png

https://www.visualcapitalist.com/wp-content/uploads/2021/05/GPI-Timeline-Biggest-Historical-Events-by-Generation-main-image-1.png

https://www.deseret.com/u-s-world/2022/4/18/23027252/baby-boomers-gen-x-milennials-gen-z-gen-alpha

Autor: Pavel Jeřábek | středa 22.2.2023 10:57 | karma článku: 15,22 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma: 23,24 | Přečteno: 570x | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma: 27,24 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma: 47,43 | Přečteno: 17293x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma: 35,61 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Kam až dovede člověka ten prokletý hlad po zlatu?

Co si od toho všeho ony staré rodiny slibují? I ten nejpsychopatičtější jedinec si musí uvědomovat nevyhnutelnost důsledků svého počínání. I ta největší krátkozraká nenasytnost předpokládá...

18.6.2023 v 15:16 | Karma: 15,13 | Přečteno: 391x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1107x
Nezávislý pozorovatel šumu světa

Seznam rubrik