Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak poznáte trolla

Znáte je všichni. Vždycky se jeden nebo dva musejí objevit. A přes mnohá varování a odstrašující případy do jejich tenat občas nějaký ubožák stejně upadne. Ostatně z diskuzí pod zdejšími blogy by se dala psát seminární práce.

Nomenklatura; včasnost detekce

Proti oněm původním mytickým stvořením, jejichž název se k označení těchto (daleko zlomyslnějších) lidí používá, nemám nic. Troll internetový je ovšem skutečné zlo. Naštěstí existuje několik charakteristik a poznávacích znaků, s jejichž pomocí takového tvora spolehlivě odhalíte a můžete použít pesticid, dřív než stihne napáchat větší škodu, zamořit okolí a zkazit vám přinejmenším celý den. Bohužel ne všichni internetoví autoři, čtenáři či pisatelé jsou si těchto parametrů vědomi, případně je nestihnou včas rozpoznat, a tak těmto škůdcům stále dokola nalétávají, skáčou jim na špek a nechávají se chytat do jejich pavučin, kde je z nich pak vysávána energie, kraden jejich čas, a troll je tak dobře živen.

V první řadě je třeba si uvědomit, že troll své záměry určitým způsobem maskuje, nevykládá na stůl karty stran toho, oč mu skutečně jde. Pokud se vám tedy v diskuzi pod článkem zčistajasna jeden exemplář objeví (a můžete se vsadit, že karmu vám tedy opravdu nedal) a položí vám otázku, ve skutečnosti se tím zahajuje trochu skrytá hra. Jaká jsou pravidla?

Techniky a praktické příklady

Jedním ze zmíněných poznávacích znaků je už samotné interpunkční zakončení úvodní věty, které má nezřídka podobu mezery následované třemi otazníky (oni tedy trollové vůbec mívají zvláštní vztah k jazyku). Onen člověk vás vlastně rovnou tak trochu varuje, to se mu zase musí nechat. Tato forma přece o mnohém vypovídá. Očividně to není jedinec, který vám říká: „Zajímalo by mě vaše stanovisko, jsem schopen podívat se na věc z více úhlů pohledu a vést argumentačně podloženou debatu; jsem člověk s nadhledem, který je ochoten připustit případnou vlastní mýlku a třeba i pozměnit názor.“ Ó nikoli, neblázněte. Tenhle tvor vám naopak říká: „Tvářím se sice, že mě váš názor zajímá, ale ve skutečnosti pro mě váš úhel pohledu vůbec není přijatelný, nezapadá do mého jasně daného světonázoru a tou otázkou chci jen rozpoutat pseudodebatu, kde budu absolutně kašlat na vaše argumenty, protože ani náhodou nehodlám svoje postoje měnit, a každopádně mi dělá dobře, když ty mé laciné výstřely někdo bere vážně, věnuje mi pozornost a nepozná, že jsem vlastně v podstatě jenom ignorant.“

Ano, troll chce získat vaši pozornost – a je zásadní chybou mu ji poskytovat. Ve skutečnosti nemá zájem se byť jen seznamovat s pohledy odlišnými od toho jeho – nejspíš by je ani nedokázal zpracovat. Jednou z nejlepších technik (a vlastně jednou z mála technik vůbec), kterou používá, je ona náročná, vysoce sofistikovaná, záviděníhodným způsobem promyšlená, všemi filozofy obdivovaná, rétoricky vytříbená a famózně nedostižná technika tzv. tahání za slovo. Pokud ji nedetekujete hned, připravte se na množství zcela promrhané energie, času a pozdějších vnitřních hádek probíhajících toliko ve vaší hlavě. 
Důvodem tak častého používání této techniky je fakt, že troll nejen že argumentovat neumí, on většinou ani nemá čím. Pokud se například budete bavit o rasismu, kdy vy budete říkat, že rasismus je inherentně špatný, pak troll vám vpálí něco ve stylu „tak si běž bydlet do XYZ a pak uvidíš“ (což je vlastně obdoba onoho dnes už notoricky známého, taktéž velmi sofistikovaného „tak si je nastěhuj k sobě domů“, ať už se to týká kohokoli), jelikož samozřejmě nemá karty na to, aby s vámi mohl polemizovat na vysoké úrovni onoho axiomu, že rasismus je prostě špatný z principu, bez ohledu na to, jakou má kdo osobní zkušenost nebo co mu vyprávěli kamarádi, a ať už zastává jakékoli postoje, žádná vlastní zkušenost ho ve skutečnosti k rasismu neopravňuje o nic víc než kohokoli jiného. 
Na filipiku tohoto typu troll samozřejmě neslyší. A tak bude používat pseudoargumenty, argumentační fauly a tahání za slovo. To probíhá v tom smyslu, že vy ve své pošetilosti a naivitě vytvoříte několik platných argumentů, zkonstruujete sáhodlouhý odstavec, za jaký by se nemusel stydět středoškolský učitel, jenže uděláte tu chybu, že do něj vložíte příklad, příklad ne zcela nenapadnutelný a také různě vyložitelný. Troll se v ten okamžik u obrazovky počítače raduje a mne si ruce: veškeré vaše platné a fakticky doložitelné argumenty jsou odhozeny stranou, neboť je třeba využít takto neuváženě vhozené kořisti, pomocí níž se pak vše ostatní snadno znehodnotí. Konverzace se pak větví ad absurdum, vznikají stále nové a nové odbočky, přičemž původní argumentace je dávno zapomenuta, troll vás má, kde vás mít chtěl, a vy odcházíte buď „argumentačně“ poraženi, nebo přinejmenším s pocitem frustrace, naštvanosti, zmatenosti nebo rezignace (možná se všemi těmito pocity, a dokonce v tomto pořadí). Trolla poznáte i podle toho, že pod váš propracovaný a dlouhý článek do komentářů plivne jedinou, úsečnou poznámku, která se bude týkat nějaké domnělé věcné či (řidčeji) gramatické chyby, přičemž povedený zbytek vašeho textu trollovi za komentář už nestojí. Čili místo „Vcelku pěkný článek, jen bych upozornil na / trochu nesouhlasil s…“ přijde věta typu „To s tím XYZ je blbost, podle ABC je to takhle,“ případně „mate tam chybu na radku 5 pane Autore mel biste si to po sobe skontrolovat“. Tento druhý případ ale nebývá ze zjevných důvodů tak častý. Troll si je jistý v kramflecích u problematiky falešné argumentace, nikoli korektní gramatiky.
Variantou, či možná i nadřazeným druhem Trolla internetového je Troll obecný, kterého poznáte podle podobné nemožnosti vést normální disputaci i mimo virtuální realitu. Konverzaci či dialog jakž takž, ale nějakou kvalitnější polemiku v podstatě vůbec. Tento troll používá prakticky stejné techniky jako výše zmiňovaná verze, přičemž situace bývá ještě zmatenější, a pro něj tudíž výhodnější, protože člověk před sebou daný problém nevidí přehledně na papíře, čímž se nosná myšlenka a validní argumenty snadněji ztrácejí v prachu. 

Mělo by nám trollů být vlastně líto? Nevím. Mohou to být lidé, kteří mají v reálném – nevirtuálním – životě problémy leckdy třeba zasahující až do oblasti nějakého typu psychopatie, i když většinou to nejspíš budou jenom neškodní a zbloudilí joudové; statistiky by se zde tvořily asi těžko. Vím ale jistě, že člověk, který v diskuzi napíše něco jako „A kdo by tam teda podle vas jako mel bejt ???“ … to není někdo, s kým bych se kdykoli chtěl pouštět do jakékoli debaty. 

Vyšší princip

Je tedy namístě uvědomit si to hlavní, a sice že cílem trolla není dozvědět se něco nového či pěstovat kvalitní komunikaci. Troll nevede dialog, nýbrž monolog, který se jako dialog pouze tváří. Jakékoli vaše legitimní vstupy bude odvrhávat, protože rozšiřovat si svůj obzor v první řadě vůbec neměl v plánu – celá ta legrace ve skutečnosti spočívá v tom, že si pouze potřebuje hladit své maligně zbytnělé a zároveň velmi nejisté a každopádně porouchané ego. Z vás pak jakožto správný psychický upír na dálku odčerpává energii pro sebe.

Poučení

Jsou tací autoři či diskutéři, kterým očividně nedělá problém se na úroveň trolla snižovat a pokoušet se s takovým nevyrovnaným jedincem debatovat. V těchto případech není od věci jisté podezření, zda tito lidé občas náhodou trollí pozice sami nezaujímají. Je to samozřejmě každého věc, ovšem pokud nedojde k předčasné evakuaci, je třeba počítat s tím, že když chcete líhat se psy, budete se budit s blechami.

Autor: Pavel Jeřábek | neděle 16.6.2019 17:46 | karma článku: 22,01 | přečteno: 2283x
  • Další články autora

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma: 23,24 | Přečteno: 564x | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma: 27,23 | Přečteno: 922x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma: 47,43 | Přečteno: 17288x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma: 35,61 | Přečteno: 1430x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Kam až dovede člověka ten prokletý hlad po zlatu?

Co si od toho všeho ony staré rodiny slibují? I ten nejpsychopatičtější jedinec si musí uvědomovat nevyhnutelnost důsledků svého počínání. I ta největší krátkozraká nenasytnost předpokládá...

18.6.2023 v 15:16 | Karma: 15,13 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Někdy mě děsí, kolik toho vlastně nevím

Zejména pokud to jsou záležitosti, které by člověk tak nějak znát měl. Jistě, nikdo neví všechno a každý takové mezery má, ač ne každý je přizná, ale stejně...

17.6.2023 v 10:26 | Karma: 16,66 | Přečteno: 319x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Starší mileniálové

Docela dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomil, jak obrovskou výhodu tahle specifická generační skupina má. Jistý celospolečenský předěl, jehož tato generace byla svědkem, je totiž v historii lidstva naprosto bezprecedentní.

22.2.2023 v 10:57 | Karma: 15,22 | Přečteno: 429x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Příkladná ukázka manipulace veřejností na TN.cz

Aneb jak lidi „legálně“ programovat. Tentokrát se nejedná o politiku, nýbrž zemětřesení (v Turecku).

10.2.2023 v 13:52 | Karma: 27,57 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Hysterie kulminuje aneb Ano, s řádem a klidem bude líp

Jedna malá zemička s papírovou demokracií se dlouhá léta zmítá v díře mezi dvěma půlkami. A má se za to, že ke spokojenému vegetování je třeba jednu nebo druhou líbat...

25.1.2023 v 18:15 | Karma: 22,57 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Celé Rusko za trest po škole?

Dostal jsem do vínku jeden dar a snad i prokletí zároveň: silný smysl pro spravedlnost. Zdá se, že od něj mám pár zmeškaných hovorů.

4.12.2022 v 9:18 | Karma: 22,04 | Přečteno: 629x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Jeden hudební

Jelikož jsem v podstatě rocker, nahodím sem pro podobně postižené jedince jakýsi top 10 hudebních nahrávek, které stojí za pozornost, neboť leckteré z nich vyloženě formovaly definici (rockové) muziky. Plus něco o vývoji hudby...

18.10.2022 v 10:29 | Karma: 11,84 | Přečteno: 303x | Diskuse| Kultura

Pavel Jeřábek

Královna zemřela, ať žije… kdo?

Charles, nebo Karel? To zas bude. Už to vidím. Dva nesmiřitelné tábory. Krátce (a lehce) o tom, proč zůstat u Charlese.

9.9.2022 v 17:45 | Karma: 17,19 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Přestaňme tomu prosím říkat „inflace“

Kdy už začneme věci nazývat pravými jmény? Výraz „inflace“ evokuje jisté nedávné „nejsi odborník, tak do toho nemluv“. Jaká byla realita, nechť si každý vyhodnotí sám. Každopádně babičce v krámě tenhle výraz opravdu nepomůže.

29.8.2022 v 10:48 | Karma: 31,08 | Přečteno: 958x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Telepatický rozhovor s obřím pavoukem z vesmíru

Pokud vás napadlo, že mi snad definitivně hráblo, pak zejména vám je následující scénický text určen...

18.7.2022 v 15:02 | Karma: 14,31 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Ahoj, bloggeři

Nebýt kocoviny, tohle bych nepsal nebo přinejmenším rozhodně nepublikoval. Ale já na to kašlu a prostě posílám zdravici a poklonu několika autorům (a vzkaz adminům).

15.5.2022 v 10:15 | Karma: 24,81 | Přečteno: 971x | Diskuse| Hyde park

Pavel Jeřábek

Není mi šedesát a nebyl jsem v Rusku

Ale je mi čtyřicet a byl jsem v Americe. Zažil jsem leccos a jedna člověčí věc se opakuje pořád a všude.

24.4.2022 v 17:17 | Karma: 29,94 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Na co já si vlastně stěžuju?

Sedím ve vaně, kde na mě proudí horká voda. Pár metrů ode mě hučí pračka, kde zmáčknutím jednoho tlačítka za dvě hoďky jako kouzlem obdržím...

20.3.2022 v 9:22 | Karma: 22,04 | Přečteno: 654x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Obluda

Ve skutečnosti nikdy žrát nepřestala, jenom občas pouze líně přežvykuje. Válčíme téměř bez přestávky sto let. Co se děje dnes? Dobrá, i já jdu s kůží na trh...

2.3.2022 v 14:37 | Karma: 19,72 | Přečteno: 477x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Cenzura: Hlava XXII

Zdá se, že mnohde panuje jisté dosti pomýlené přesvědčení: že od funkcionářů lze očekávat otevřený dialog, ba dokonce upřímné vysvětlení. Přátelé, kde to žijete?

12.12.2021 v 10:13 | Karma: 29,62 | Přečteno: 677x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Moderní ideologická klasifikace občanů ČR

Mohli bychom to nazvat manipulací uvnitř manipulace. Zdaleka nejde pouze o ne/očko, věc je podstatně složitější. A něco o hlavním nástroji: masmédiích.

2.12.2021 v 7:49 | Karma: 28,29 | Přečteno: 758x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1107x
Nezávislý pozorovatel šumu světa

Seznam rubrik