Parkoviště Kutná Hora

12. 07. 2019 14:14:27
S tím, jak poslední dva roky bydlím v centru, se mně, pacifistovi, občas začíná otvírat kudla v kapse. Tenhle blog jsem dříve nebo později prostě napsat musel.

Před dvěma lety jsem se po dlouhé době vrátil bydlet do centra rodné Kutné Hory. Předtím jsem pobýval na jednom předměstí a ještě dříve jsem několik let žil mimo město; díky tomu se mi později naskytla možnost posoudit realitu s určitým odstupem. Že v obecné správě města nebylo vždycky všechno zrovna košer, toho jsem si vědom už dávno. Ostatně jsem se tu taky něco nabrigádničil. Ovšem s tím, jak poslední dva roky znovu bydlím v centru, a tudíž se v něm pohybuji mnohem více než dřív, se mně, pacifistovi, občas opravdu začíná otvírat kudla v kapse.

Podívejte, nejsem členem zastupitelstva, nikterak se nestarám o rozpočet radnice, neznám jména příslušných činitelů a v politice se neangažuji. Nic z toho ovšem pro potřeby záležitostí, které tu chci popsat, ve skutečnosti nutné není. Nevím, jak moc budou zde uváděné nešvary zajímat lidi v Kutné Hoře nežijící, ale tenhle blog jsem dřív nebo později prostě napsat musel.
Mohl jsem jej nazvat nějak jako „Otevřený dopis kutnohorské radnici“, ale jednak mě ani nenapadne, abych jej adresoval přímo tam, protože by to podle mě nemělo cenu, a jednak si nechci kálet, kde v současnosti jím; to není srabáctví, to je pragmatičnost.

Obsah:

1) Vítejte!
2) Stromy aneb Zeleň
3) Bordel
4) Povzdechnutí/apel


Parkoviště Kutná Hora: Vítejte!

Začalo to nenápadně. Když jsem dříve jednou nebo dvakrát týdně procházel centrem, a to ještě většinou ve spěchu na nákup nebo myšlenkami již v restauraci, začal jsem si postupně všímat zvyšujícího se počtu aut parkujících v uličkách přiléhajících k hlavnímu náměstí. Nejmarkantnější se tato zhoršující se situace jevila být kolem Kamenné kašny. Dneska to vypadá tak, že historické centrum je naprosto obsypáno auty – začíná to u kašny a v jejím okolí, pokračuje to směrem dolů k hlavnímu náměstí, včetně takřka všech přilehlých ulic, kam se auto vměstná, přes náměstí až někam na úroveň dolního konce Tylovy ulice (jedné z větších tepen centra), přičemž situací dál směrem k Sedlci se tu již nezabývám. Od jisté nedávné doby jsem si začal všímat, že bylo zjevně povoleno parkování i na hlavním (Palackého) náměstí. Dřív tam člověk mohl vidět stát pouze několik vozů taxislužby, ale nyní už je očividně v pořádku, když je osobními auty obsypána celá ta svislá ulice. Proč je to dnes zapotřebí, když dříve to tak být nemuselo (a nesmělo), vám opravdu nepovím. U takového Václavského náměstí, které je co by kamenem dohodil od náměstí hlavního, již zjevně nestačilo, že prakticky celý hlavní plac byl už dávno přebudován na parkoviště; v poslední době byla provedena jistá úprava a dvě tři auta teď z nějakého důvodu mohou parkovat i na malém prostoru ústícím do Šultysovy ulice (nachází se v ní mimo jiné Morový sloup). Tuzemští i zahraniční turisté všudypřítomné automobily na svých fotografiích z výletu do slavného historického města jistě ocení a oni tři řidiči jsou díky této nové úpravě zachráněni před rizikem smrti hladem a vyčerpáním při pěším přesunu po trase dlouhé dobrých dvě stě metrů, která vede od nedalekého a většinou poloprázdného parkoviště nad Husovou ulicí.

Brutálně obsypáno už je všechno a všude byly nainstalovány parkovací automaty. Jak velký užitek z těch drobných město má? Skutečně je to tak zásadní injekce do rozpočtu tohoto legendárního, do UNESCO zahrnutého města? Historické centrum navíc netrpí pouze z hlediska estetiky, ale i statiky. Že je Kutná Hora poddolovaná a podzemní část centra je prakticky (pouze částečně zmapovaná) dutina se spoustou výhonků, je známo, a kdyby na to někdo chtěl zapomínat, občasný mírný propad vozovky, chodníku a výjimečně i domu nás nenechá na pochybách. Poslední dobou dokonce byla do centra instalována autobusová linka. O užitečnosti celého tohoto projektu mám své pochybnosti, nicméně nemám dostatek informací na to, abych se k němu mohl nějak zasvěceněji vyjádřit. Vzhledem k výše uvedenému a také k faktu, že doposud to nějak fungovalo i bez této další zátěže, každopádně nejsem celé věci příliš nakloněn.

Ve městě existuje mnoho nevyužitých míst, kde by bylo možno vybudovat parkoviště. To je ale příliš nákladné, že? Nevím, kdo a na základě čeho o těchto věcech rozhoduje, ale zdá se mi, že někteří lidé by za pár drobných zaprodali i vlastní matku. A vlastně víte co? Tohle je houby – já si myslím, že auta by měla začít parkovat přímo před Barborou! Přímo před vchodem! No proč ne? Nebo kolem Kostnice, určitě by bylo možno vecpat jich několik rovnou na hřbitov! Rozšiřme podzemí dolu Osel a narvěme je i tam!
Nemám sebemenších pochyb o tom, že řešení by tu byla, ale kdo by se ze svého teplého místečka do něčeho takového chtěl pouštět, že? To raději začneme parkovat ve Vlašském dvoře. Zapomeňte na mince, pojďme razit parkovací tikety!


Stromy aneb Zeleň

Nejsa odborník, vezmu to krátce.
Vysvětlete někdo prosím odpovědným činitelům, že když chci sázet stromy do ničemné půdy plné kamení, štěrku a betonu, pak čím menší rostlina, tím lépe, protože velký strom tam opravdu neporoste, jakkoli můj záměr může být bohulibý.

Vysvětlete někdo prosím odpovědným činitelům, že když je v aleji letitých, vzrostlých stromů několik z nich shledáno shnilými nebo jinak „rizikovými“, neznamená to, že má vedení města automaticky nechat zlikvidovat celou alej. A že peníze rozpočtu slouží mimo jiné k tomu, aby se najímali odborníci na danou problematiku, místo aby o osudu něčeho tak nedostižně úchvatného rozhodoval nekompetentní úředník. A že kdokoli, kdo nechá porazit jediný strom, by se měl sebrat, někam odjet a vlastníma rukama tam vysázet sto nových.

Vysvětlete někdo prosím odpovědným činitelům, že ačkoli pracovníci jistých techničtěji zaměřených služeb mohou svou práci jinak vykonávat dobře a svědomitě, v případě zásahů do městské zeleně je třeba určitých konzultací s nezaujatými odborníky, aby se na ní neprováděly všelijaké prasárny. A že pokud nechci, aby někde něco rostlo, tak to tam nenechám vysazovat, místo toho, abych dělal opak, potom na to bral motorovou pilu či plotořez jako v hororu, rostliny sekal až na kost a tvořil z nich jakési amorfní patvary.

A vůbec, vysvětlete někdo prosím odpovědným činitelům, že než se pevně rozhodnu, že nechám pokácet nějaký strom, měl bych si to tisíckrát rozmyslet, projednat to nejméně s Bruselem a hledat co nejvíce důvodů proti.

Ó, vy odpovědní činitelé celého světa, jak já vás zbožňuji!


Bordel

Řekněte někdo prosím zasloužilým soudruhům, že když někam nainstaluji plastový odpadkový koš – což by se selskému rozumu eklovalo už z ekologického hlediska – a tento koš něčím přičiněním vyhoří (ať už to bylo záměrné nebo ne), pak přístup „ať si to házej jinam, když si to zničili“ je vskutku zvláštní a v podstatě trochu připomíná ono „dokud se nepřizná viník, celá třída bude po škole“.

Řekněte někdo prosím zasloužilým soudruhům, že když na místo trochu stranou lidského ruchu, jako je Královská cesta, nechají po celé délce s rozestupem nainstalovat třeba pět laviček, je pak také třeba ke každé lavičce přidat odpadkový koš. A že myslet si, že průměrný puberťák, který si tam na chvíli sedne, si potom nedopalky a další odpad opravdu strčí do kapsy a odnese je až na začátek nebo konec cesty, kde koše skutečně jsou, je nevídaně naivní a nezodpovědné.

Řekněte někdo prosím zasloužilým soudruhům, že když už se město čistí očividně pouze pro turisty, tak že turisti se nepohybují pouze na trase Tylova – náměstí – Barbora; oni chodí i jinudy (zvláště v době chytrých telefonů, kde má člověk interaktivní mapu a nemusí se bát sejít o metr z cesty), přičemž v některých takových místech je to ovšem fakt hnůj. A že chápeme, že lidí je málo a najmout v době konjunktury jednoho dva nové pracovníky na úklid sice může být výkon heroický, ovšem ne nemožný.

A řekněte někdo prosím zasloužilým soudruhům, že v době zatím ještě plynoucích dotací by nebylo od věci trochu se starat o domy, zejména o ty historické, obzvláště jsou-li dost na očích. Já se tomu Danielu Vávrovi z Warhorse Studios (nedávno naši zemi celosvětově proslavil hrou Kingdom Come: Deliverance, v níž je mimochodem na Kutnou Horu bohatě odkazováno) vůbec nedivím, když se v Hoře nedávno zastavil a na sociálních sítích pak na městě nenechal nit suchou.

Ó, vy zasloužilí soudruzi celého světa, jak já vás respektuji!

Bylo by toho víc, ale tohle je mi nejpalčivější.
Připadám si už jako jehovista, ale lidé, probuďte se...


Mikuláši, Kajetáne, Jiří, co vy na to?

Autor: Pavel Jeřábek | pátek 12.7.2019 14:14 | karma článku: 19.43 | přečteno: 1265x

Další články blogera

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 550 | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma článku: 26.99 | Přečteno: 918 | Diskuse

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma článku: 47.43 | Přečteno: 17283 | Diskuse

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma článku: 35.61 | Přečteno: 1430 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.19 | Přečteno: 528 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1825 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 275 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1109

Nezávislý pozorovatel šumu světa

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...