Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už odcházíte

Celému světu kralovat se vám zachtělo. Uzurpovat si celé hřiště. Vaše počínání ale odporuje samotné podstatě života, a proto už je slyšet, jak vám zvoní hrana.

Dali jste si tu práci a po dekády jste se křížili a spolčovali, ve velkém jste loupili, hráli válečné šachové partie a ničili všechno a všechny kolem, abyste mohli ve své nenasytnosti ovládat celou tuto úžasnou, úchvatnou modrou kuličku. 

Chvíli se to i dařilo a pár věcí se vám celkem povedlo. Pod rouškou boje s desperáty rozvracíte země a kupujete si celé ekonomiky, abyste tam pak mohli těžit. V parcelách světa jste si najmuli styčné důstojníky, kteří vám odvádějí desátky, a snažíte se tam rozprostírat své sítě. Nitky oficiálních hlásných trub, jimž ještě pořád dost lidí věří, vedou k vám. Svým mamonem jste zblbli mnohé, to se musí nechat; hrajete na jejich strunu. 
A pak ta stará finta, jak jste hodně lidí přesvědčili o tom, že vlastně neexistujete. Všechny, kdo jsou schopni vaši hru prohlédnout, necháváte označovat za blázny. Naprogramovali jste si množství robotů, kteří vámi stvořené systémy dokonce obhajují. 

Jenže vám už odzvání – a vy to i přes svou patologickou psychopatii dobře víte. A jakkoli kolem sebe kopete, klesajíce ke dnu, váš odchod je nevyhnutelný. Pokud si lidstvo představíme jako organismus, pak vy jste rakovinné buňky (představujete smrt – a jistě ne náhodou je to právě smrt, kterou jako svůj nástroj často používáte). A tento organismus si před několika vteřinami začal vaši existenci uvědomovat. Jak je to dlouho – dvacet let? Přirozenému vývoji napomohl internet a později chytré technologie, jedny z nástrojů začátku vašeho konce. Synapse v mozku najednou spolupracují bezprecedentní, bleskovou rychlostí. A organismus počal tvořit nové obranné buňky. Jsou již chytřejší, protože nezávislejší než my o něco starší – a vy se jich děsíte, protože víte, že jsou to ony, kdo vás bude při vašem odchodu vyprovázet. Ostatně už to začalo. 

Máte strach. Máte strach, protože jsou lidé, kteří se na planetu dokáží podívat vzhůru nohama a uvidět, že najednou ležíte nikoli nad, nýbrž pod těmi gigantickými hnědými a černými kontinenty, kterých se štítíte, a v malých státech se tam dole krčí ty vaše staré kořistnické rodiny, co chtěly kolonizovat celý svět. Máte strach, protože nové generace už nevyrůstají odkázány na jediný zdroj pravdy – ten váš. Přístup k informacím z celého světa mají dneska mladí v kapse kalhot a mohou cokoli střelhbitě šířit. Máte strach, protože jste svědky toho, jak se objevují první vlaštovky. A čas je relativní, jak jistě víte i vy. 

Už odcházíte. 

K tomu všemu jste jenom prachsprostí zloději. Nemáte vlastní invenci, nikdy jste nedokázali přijít s ničím originálním, všechno pouze kradete z historie. Dělali to kdysi vaši předchůdci (a možná i předkové) a děláte to dnes i vy. 
Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. 
Ovládněte jejich myšlení – a ovládnete je. 
Rozděl a panuj. 
Manipulace a propaganda – tohle všechno používali třeba i vaši kolegové nacisti, ovšem upozorňovali na to už dávní filozofové. Vy staré mechanismy pouze aktualizujete, ale tím váš vklad končí. 

Vlastně jste jenom k smíchu. Nejste k pláči, ó nikoli. Kdybyste mi byli k pláči, znamenalo by to, že vás beru vážně, že vám věnuju kus sebe. Jeden náš psycholog říká, že lidi jako vy zjevně nevědí, co dělají. Kdyby totiž věděli, co dělají, nemohli by tu provádět to, co tu provádějí. A v takovém případě mě prostě nezajímáte. Proč bych si z vás měl dělat vrásky? Jen si hrajte, dokud máte čas. 

Už odcházíte. 

Ne, tenhle text se až k vám asi nedostane, ale kdyby k někomu z nižších pater ano, toto by vás mohlo štvát: dostane se k lidem. A když jednomu jedinému uvízne jedno procento z toho v podvědomí, je to pořád velká výhra. Působení člověka má na jeho okolí přímý a nepopiratelný vliv – motýlím efektem tak každý jedinec neustále, každým okamžikem každého dne ovlivňuje celý svět. Stačí se na někoho místo zamračení usmát (nebo se prostě nezamračit) – a adresát už je podvědomě ovlivněn, nese si to s sebou, cestou domů komunikuje s dalšími lidmi, doma pak partnerce řekne nějakou větu o odstín lepším tónem nebo zvolí jiné slůvko, ona se pak laskavěji podívá na dítě a přečte mu o jeden příběh víc… a ta vlna neustále běží celým světem, přes všechny obratníky a všechna časová pásma. 
Kam se na to hrabete se svými technologiemi zkázy, které vymýšlíte v podzemních laboratořích. Nepochopili jste vůbec nic a nejste schopni se poučit. A vaše hojné používání nástroje jménem korupce je taktéž v podstatě archetypální, protože zkorumpované – tedy rozežrané zevnitř – je v první řadě vaše nitro. Zkoušíte to dlouho a perete to do nás horem dolem, ale jste slepá vývojová ulička. Žádná forma života si pod sebou nemůže dlouhodobě podřezávat větev, aniž by to mělo fatální následky. A dnes už se říká, že paradigma se v současnosti přesouvá od „co mi může svět dát“ k „co můžu udělat pro svět“. Něco takového je hluboko pod vaší rozlišovací schopností. Já jsem ještě částečně postižen, ovšem s těmi, co přicházejí, už to tak jednoduché mít nebudete…

Pak jsou tu tací, kteří si vaši existenci sice uvědomují, ale v důsledku toho upadají do určité malomyslnosti. Já se vás nicméně nebojím (a nejsem sám); je to jako ten obrázek s mladým výhonkem květiny prorůstajícím skrz popraskaný asfalt. Ten asfalt jste vy. 

Už odcházíte.

„Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj: smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“
(John Donne, 1624)

Autor: Pavel Jeřábek | středa 21.10.2020 18:47 | karma článku: 23,10 | přečteno: 1061x
  • Další články autora

Pavel Jeřábek

Moskevské střílení…

... a zde na Blogu téměř nic, tak se toho krátce a velmi neučesaně ujmu. Ještě před pár lety platilo civilista jako civilista, člověk jako člověk, ale dnes už je to zjevně jinak.

23.3.2024 v 14:04 | Karma: 23,24 | Přečteno: 566x | Diskuse

Pavel Jeřábek

Kterak Varel Chrčálek ke štěstí přišel

Scéna: Za okny čajovny se už několikátý den sype sníh. Uvnitř je však příjemné teplo, posilované ještě ohněm z krbu, z něhož se line vůně dřeva a libý žár dosahuje téměř k...

11.12.2023 v 7:13 | Karma: 27,23 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Milá ČT, nakašli si

Skrytě nesvobodný systém se vyznačuje mimo jiné tím, že když už máte za to, že věci snad nemohou být absurdnější, přijde najednou další ťafka a vy si pak jenom říkáte, jak jste zase mohli být tak naivní.

9.9.2023 v 10:15 | Karma: 47,43 | Přečteno: 17289x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Směšně předvídatelná reakce Ministerstva Války

Jaroslav Dušek v kostce zopakoval starý poznatek, že nemoc si každý v hloubi způsobuje sám. Jakýsi námi placený papaláš jménem Válek to označil za „ezobláboly“.

20.7.2023 v 10:35 | Karma: 35,61 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Společnost

Pavel Jeřábek

Kam až dovede člověka ten prokletý hlad po zlatu?

Co si od toho všeho ony staré rodiny slibují? I ten nejpsychopatičtější jedinec si musí uvědomovat nevyhnutelnost důsledků svého počínání. I ta největší krátkozraká nenasytnost předpokládá...

18.6.2023 v 15:16 | Karma: 15,13 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1107x
Nezávislý pozorovatel šumu světa

Seznam rubrik